REKLAMA
Ten dom powstał z połączenia i zaadaptowania dwóch budynków – startej stodoły oraz drewnianej chałupy wykonanej z bali. Fot. Jakub Skokan, Martin Tůma  BoysPlayNice

Ten dom powstał z połączenia i zaadaptowania dwóch budynków – startej stodoły oraz drewnianej chałupy wykonanej z bali. Fot. Jakub Skokan, Martin Tůma BoysPlayNice

Dom w stylu country, jak malowany

  • Autor: Radosław Zieniewicz
  • 28 gru 2017 09:21 (aktualizacja: 28 gru 2017 11:39)
REKLAMA

Pracownia architektoniczna: Lenka Míková

Lokalizacja: Czechy

Realizacja: 2017 rok

Odpowiedzią na potrzeby miejskich mieszkańców jest renowacja starych, zaniedbanych domów wiejskich i adaptacja starych pomieszczeń użytkowych do nowych, coraz większych wymagań klientów, którzy poszukują komfortu i spokoju na możliwie najwyższym poziomie. Taki właśnie było ze starą zagrodą, która przeszła gruntowną renowację.

Zaczerpnąć z tradycji to, co najlepsze

Ten dom powstał z połączenia i zaadaptowania dwóch budynków – startej stodoły oraz drewnianej chałupy wykonanej z bali. Architekci postawili sobie za cel wydobycie i zachowanie tradycyjnego charakteru budynku, przy jednoczesnym zapewnieniu autentycznego komfortu życia. W tym celu podczas renowacji postawiono na naturalne materiały i ręcznie wykonane meble i elementy aranżacyjne wnętrz.

W środku domu poczujemy i zobaczymy tradycyjny charakter wnętrz, dzięki zastosowaniu kamienia, drewna i ziemi. Współtworzą one klimat, który sprawia wrażenie, sędziwej, wrodzonej niedoskonałości tak obcej sterylnym, perfekcyjnym formom i symetrii będącej nieodzownymi elementami wystroju nowoczesnych wnętrz.

Udane połączenie

Pierwotna zagroda składała się z dwóch domów – drewnianej chałupy z bali i kamiennej stodoły, ułożone w naturalny sposób kompleks budynków w kształcie litery "L". Aby zachować te tradycyjne ułożenie, architekci zdecydowali się na minimalne interwencje w bryłę połączonych budynków.

Główne zmiany dokonano wewnątrz. Oba domy mają zaaranżowaną posiadają przestrzeń mieszkalną eksponującą konstrukcję wnętrza dachu.

Podkreślono oryginalną specyfikę każdego z tych dwóch budynków poprzez zachowanie rzeźbiarskiej objętości tradycyjnej, „czarnej” kuchni w drewnianym domku i panoramiczny widok wychodzący z  bram kamiennej stodoły. W obu domach pojawił się też nowy element, przypominający czarny "komin".

Tchnąć nowe życie

Dwoistość obu domów łączy cały projekt - ich odmienny charakter i pierwotne funkcje odzwierciedlają się w nowo zaadaptowanych wnętrzach rezydencji zastosowaniu i ogólnym podejściu architektów do procesu ich rekonstrukcji.

Chałupa z bali pełni całkowicie funkcje mieszkalnej i ma bardziej tradycyjny charakter, choć większość elementów wnętrz i konstrukcji była zastana w złym stanie technicznym, że musiała zostać zastąpiona. Podobnie jak w typowych domach werbalnych, pozostaje raczej ciemna, zamknięta i intymna, jej tradycyjny charakter jest przede wszystkim wyeksponowany poprzez szorstkie, „ręcznie” zaaranżowany wystrój wnętrz.

Nowoczesna stodoła

Stodoła zaś jest domem uzupełniającym, służy jako letni salon i miejsce dla zaproszonych gości. Ogólne sprawia ona wrażenie bardziej otwartej i lekkiej, a ingerencja we aranżacje wnętrz były odważniejsze.

Pierwotne kamienne mury zostały uzupełnione o nową betonową ścianę, która kryje schody i saunę. Nad tymi ścianami wszystkie powierzchnie wewnętrzne zostały ujednolicone poprzez zastosowanie białego neutralnego koloru wnętrz, w celu podkreślenia oryginalnej drewnianej konstrukcji dachu.

Główna przestrzeń mieszkalna w stodole rozciąga się aż na tarasy poprzez zastosowanie składanych, szklanych drzwi i otwiera się na zielony krajobraz dzięki szerokim przeszkleniom. Nowym „sercem” przestrzeni stodoły jest otwarty kominek zbudowany z potężnego kamienia, pozyskanego z pobliskiego stoku.

Czytaj także: "Wielokątny" dom skrywający jasne i przestronne wnętrza


SŁOWA KLUCZOWE


Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!