REKLAMA
Główna bryła dwupoziomowej strefy dziennej została w całości przecięta spektakularnym przeszkleniem biegnącym nieprzerwanie przez ściany zewnętrzne oraz dach. Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś

Główna bryła dwupoziomowej strefy dziennej została w całości przecięta spektakularnym przeszkleniem biegnącym nieprzerwanie przez ściany zewnętrzne oraz dach. Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś

Nowoczesny dom w miejscowości Kamienica Polska

  • Autor: Wojciech Napora
  • 02 maj 2018 07:07 (aktualizacja: 02 maj 2018 07:58)
REKLAMA

Analogiczną zasadę przestrzenną tworzy nasz dom, który został przekryty dwoma dachami usytuowanymi równolegle. Podobną analogie utrzymaliśmy przy doborze materiałów, takich jak drewno, wapień typowy dla Jury Krakowsko-Częstochowskiej, biały tynk oraz szare pokrycie dachowe. 

Układ funkcjonalny domu został podzielony na strefy. Pod dachem pierwszym znajduje się przestrzenna, dwupoziomowa strefa dzienna z antresolą otwartą na salon. Na antresoli mieści się biblioteka natomiast w dwupoziomowej strefie dziennej przestronny salon z miejscem na fortepian, jadalnia oraz kuchnia. Na parterze znajduje się również strefa wejściowa oraz gospodarcza, strefa pracy zlokalizowana centralnym miejscu jest elastyczna i może być regulowana jej wielkość, za nią znajduje się wyciszona strefa rodziców, a jeszcze dalej przestrzeń rekreacyjna - pokój gier i na samym końcu, wyciszony akustycznie pokój perkusisty. Piętro domu mieszczące strefę dzieci zostało przekryte drugim dachem i bezpośrednio przylega do górnego tarasu dostępnego również z antresoli strefy dziennej. Cały układ przestrzenny oparty na planie litery L kreuje intymną, wyciszoną przestrzeń tarasu i ogrodu przyległego do strefy dziennej, strefy pracy i rekreacji.

Forma domu wynika również z analizy nasłonecznienia działki oraz jej walorów widokowych. Otaczające dom podcienia i ażurowe rastry są bezpośrednią wynikową tych uwarunkowań. Główna bryła dwupoziomowej strefy dziennej została w całości przecięta spektakularnym przeszkleniem biegnącym nieprzerwanie przez ściany zewnętrzne oraz dach. Wpuszcza ono do wnętrza dodatkowe światło dzienne jak również podkreśla strukturę budynku.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Mateusz Zima, Edyta Ptasznik, Anna Mędrala, Kamil Makowiec, Paula Wróblewska, Marzia Tocca, Klaudia Pater
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Kamienica Polska
Data: 2017-2018
Powierzchnia: 445 m2
Klient: Prywatny

Czytaj także: Nowoczesny dom niczym stodoła. 


SŁOWA KLUCZOWE


Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!