REKLAMA
Pawilon Spotkań to obiekt o prostej, współczesnej formie. Fot. BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu

Pawilon Spotkań to obiekt o prostej, współczesnej formie. Fot. BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu

Stodoła Spotkań - obiekt inspirowany polską architekturą drewnianą

  • Autor: Wojciech Napora
  • 27 wrz 2018 08:00
REKLAMA

Projektowany obiekt to kameralna altana, pawilon pełniący funkcję lokalnego miejsca spotkań - organizacji imprez, wspólnego grillowania i biesiadowania przy kominku. Jest to przestrzeń ogólnodostępna, otwarta, korespondująca z otaczającym krajobrazem.

Przestrzeń pawilonu została podzielona na dwie strefy, otwartą oraz pozornie zamkniętą. Całość zadaszono prostym dwuspadowym dachem krytym gontem. Całej przestrzeni dramatyzmu dodają dwa rzędy dynamicznie uformowanych stalowych słupów, które podtrzymują drewnianą konstrukcję dachu. Część otwarta to obszerny taras do którego przynależy kameralny kamienny kominek. Wydzielone pomieszczenie części zamkniętej tworzy zrębowa, ażurowa, współcześnie formowana struktura z elementów litego drewna. Czerpie ona inspiracje z polskiej tradycji budowlanej – zrębowych konstrukcji drewnianych. Jest to forma transparentna, z możliwością otwarcia na przyległy taras dzięki przesuwnym panelom drzwiowym. Jest to bezpośrednie nawiązanie do ażurowych przegród drewnianych budynków gospodarczych, które filtrują i przepuszczają światło.

Pawilon Spotkań to obiekt o prostej, współczesnej formie. Widoczna jest inspiracja architekturą tradycyjną w postaci kreatywnej reinterpretacji. Zastosowane materiały budowlane także stanowią pewnego rodzaju eksperyment, tworzą architektoniczną grę kontrastów i faktur. Konstrukcję drewnianą zestawiono z elementami stalowymi. Skontrastowano nadwieszony lekki dach kryty tradycyjnym gontem z minimalistyczną prostotą ciężkiego kamiennego kominka. Z kolei stalowe przewody kominowe dodają industrialnego i na wskroś nowoczesnego charakteru zaprojektowanemu obiektowi.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś & MOSS Architektura Krajobrazu
Zespół: Bogusław Barnaś, Agata Lęcznar, Magdalena Kajor
Współpraca: Dominika Ropek
Konstrukcja: Rafał Grzywacz
Elektryka: Bogdan Duszyński
Lokalizacja: Ryglice, Polska
Powierzchnia obiektu: 139,50 m2
Projekt: 2013-2014
Realizacja: 2018
Klient: Miasto Ryglice

Zobacz także: Dom o powierzchni 40 m kw. 


SŁOWA KLUCZOWE


Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!