REKLAMA
Tytułowy T-szereg nawiązuje estetycznie do formy litery T od frontu - dzięki dodatkowemu zróżnicowaniu kolorystyki. Fot. BB Architekci

Tytułowy T-szereg nawiązuje estetycznie do formy litery T od frontu - dzięki dodatkowemu zróżnicowaniu kolorystyki. Fot. BB Architekci

T-szereg - architektura kompromisu

  • Autor: Wojciech Napora
  • 30 maj 2018 08:00

Nazwa projektu: T-szereg.

Zespół został zaprojektowany na niewielkiej działce w rozwijającej się dzielnicy Gliwic. Przewidziano 4 budynki jednorodzinne, powtarzalne o pow. 110 m kw. każdy. Budynki są dwukondygnacyjne, mają wspólny podjazd oraz otwartą niegrodzoną przestrzeń manewrową od frontu.

Każdy z segmentów posiada własny taras oraz niewielki ogródek.

Projektanci zaproponowali optymalny układ funkcjonalny, dzieląc budynki na dwie strefy. Parter oferuje otwartą przestrzeń kuchni wraz z jadalnią i salonem oraz wydzieloną łazienkę z prysznicem. W skład piętra stanowiącego część nocną, wchodzą 3 sypialnie oraz przestronna łazienka. Od strony zachodniej zostały przewidziane duże przeszklenia, które powodują, że taras wraz z ogrodem spełniają rolę przedłużenia strefy dziennej oraz strefy relaksu.

Projekt powstaje w rozwojowej dzielnicy Żerniki w Gliwicach, w sąsiedztwie węzła autostrady A1.

Za projekt odpowiadają: Tomasz Bradecki, współpraca: Maciej Mądry, Studio BB Architekci.

Zobacz także: Nowoczesny atrialny dom.


SŁOWA KLUCZOWE


Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!