REKLAMA
Strefa dzienna. Fot. Wyrzykowski Studio

Strefa dzienna. Fot. Wyrzykowski Studio

Zobacz wnętrza domu w Piasecznie

  • Autor: Wojciech Napora
  • 01 sie 2018 19:30

Dom w Piasecznie to nowa realizacja warszawskiego architekta Pawła Wyrzykowskiego. Cały projekt utrzymany jest w ponadczasowym i eleganckim stylu modernistycznym, ale z elementami nadającymi poczucie komfortu i ocieplającymi wnętrze. 

Modernistyczne piękno na co dzień

W pomieszczeniach, znajdujących się na parterze utrzymana została kolorystyka szarości, złamanej bieli i ciemnego grafitu. Do części dziennej prowadzi przedsionek, który został wydzielony za pomocą drzwi przesuwnych, które tak jak sama bryła budynku, nawiązują do stylistyki Bauhausu. To niewielkie pomieszczenie zostało wykończone w lakierowanej zabudowie w kolorze ciemnego grafitu. Warszawski architekt znalazł tu miejsce na sprytnie ukryte szafy wnękowe, zaś panele z drugiej strony skrywają wejście do toalety.

Warto zwrócić też uwagę na drzwi wejściowe, wykonane niemalże w całości ze szkła – w stalowej lakierowanej ramie zostały osadzone przeszklenia z czterech rodzajów szkła. Przedsionek przechodzi w salon, którego centralną część stanowi kominek w minimalistycznej formie. Wnętrze zostało ocieplone ciekawym dywanem, a przez duże przeszklenia roztacza się piękny widok na ogród. Z tego samego powodu szklaną zabudowę zastosowano również przy klatce schodowej, za którą znajduje się gabinet z funkcjonalnym miejscem na książki. Wszystkie pomieszczenia przenikają się – salon łączy się z kuchnią. Tutaj miejsce do gotowania zostało zintegrowane ze stołem wykończonym w ciemnobrązowym dębowym fornirze – drewno przejęło funkcję ocieplenia przestrzeni.

Minimalistycznie i z klasą na piętrze

Na piętrze zlokalizowane są dwie sypialnie: główna połączona z łazienką i gościnna z łazienką i garderobą. Również tutaj pomieszczenia oddzielone są od siebie w subtelny sposób, dający wrażenie przenikania się przestrzeni. Jasna kolorystyka ciekawie kontrastuje z ciemnobrązową podłogą z olejowanego dębu. Pokój kąpielowy wręcz wtapia się w sypialnię. Wolno stojące wanna i umywalka renomowanej firmy Antonio Lupi stanowią ozdobę wnętrza. Ze względów praktycznych toaleta została umieszczona w oddzielnym pomieszczeniu. Podobną kolorystkę zastosowano w pokoju gościnnym, utrzymany jest w kolorystyce szarości i ciemnego brązu.

Natomiast w przynależącej do niego łazience dominuje ciemny brąz na podłodze i na zabudowie umywalki i WC, z kolei ściany wykończone są brązowo–szarym kamieniem w szlifie. Całość zaprojektowano w bardzo oszczędnej formie, głównie przy użyciu mebli wolno stojących.

Zobacz także: Jasne i ciepłe wnętrza małego domu. 


SŁOWA KLUCZOWE


Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!